Dragostea culeasă odată cu strugurii de poamă

DSC08215S-a întâmplat de nenumărate ori ca povestea de viață a altora să devină pentru noi o nouă lecție, o dovadă că fiecare merită posibilitatea de a merge pe propriul drum, iar încrederea și sprijinul sunt două valori sociale importante.

O astfel de lecție este povestea lui Vadim Crudu, care la ai săi 42 de ani,  a reușit să-și întemeieze o familie, să dezvolte relații sociale pozitive și să demonstreze responsabilitate în activitățile pe care le întreprinde. Aceasta se datorează provocărilor pe care le-a avut, dar și perseverenței de care a dat dovadă  în realizarea propriilor vise.

Vadim s-a născut  într-o familie numeroasă, în copilărie s-a bucurat de mediul familial, cu prezența ambilor părinți, dar decesul mamei a adus o schimbare radicală în viața lui. Peste opt ani a decedat și tatăl său, după care Vadim a fost plasat în Casa Internat pentru Copii cu Deficiențe Mintale din Orhei.

La Casa Internat Vadim a ajuns împreună cu fratele său Vitalie. A reușit să-și facă prieteni buni, a fost implicat în diverse activități. În anul 2011 Vadim, împreună cu alți trei băieți,  a fost transferat în serviciul social Locuința protejată din aceeași localitate, cu suportul A.O. Keystone Moldova, prin intermediul Programului „Comunitate Incluzivă-Moldova”. Aflat în serviciu, Vadim a demonstrat că este responsabil pentru activitățile pe care le întreprinde. Aici a învățat să gătească bucate și să coopereze cu ceilalți băieți în treburile casnice, lucrul în grădină, în seră, îngrijirea iepurilor și altele. Suportul celor din jur l-a ajutat să învețe cum se relaționează corect cu oamenii din comunitate, dar și să se orienteze în timp și spațiu în scopul satisfacerii nevoilor personale.

DSC08259„Muncitor” – acesta este la sigur cuvântul care îl definește pe Vadim. Oamenii din comunitate apelau la serviciile lui ori de câte ori aveau nevoie, iar munca lui era remunerată. Vadim, pe durata aflării în serviciul Locuință protejată, a beneficiat de suport din partea angajaților, pentru a-și realiza propriile vise.

Visul mare al lui Vadim era să-și întemeieze o familie, una proprie, în care el să se simtă iubit și să se simtă acasă. Și iată că, în luna februarie 2018 acest vis a devenit realitate. Împreună cu soția sa, Eugenia, ne-a primit într-o vizită în propria lor casă, unde am reușit să admirăm modul în care ei relaționează. La o cană de ceai ei ne-au povestit cum s-au întâlnit, ilustrând toată povestea zilei în care au mers la cules poamă  și s-au plăcut reciproc. În ochii soției printre mici licăriri se observa admirația față de el, o pace lăuntrică și împlinirea.

DSC08283Am trecut cu ochii prin mica lor gospodărie iar soția îl lăuda pentru priceperea și responsabilitatea de care dă dovadă, pentru dedicare și implicare activă. Vadim este un interlocutor interesant, nu are vicii și este pasionat de grădinărit, își câștigă și monitorizează propriii bani, se implică în activități comunitare și reușește să-și stabilească noi provocări.

Povestea lui Vadim este un exemplu reușit de incluziune socială, dincolo de text și termeni de prezentare, cel mai important detaliu este starea de siguranță și pacea pe care o simte Vadim atunci când se află în propria casă. Povestea lui de viață este clara dovadă că avem cu toții nevoie de suport, de dragoste și dăruință, de implicare, de vise care ne motivează să mergem înainte.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu